8 Signs Your Body is Inflamed and How to Fix It

 8 Signs Your Body is Inflamed and How to Fix It // Inflammation signs in your body // Natural Remedies for Inflammation // Fight Inflammation naturally | PCOSLiving.com
 

Inflammation is all the buzz in the health and fitness industry.

I’m sure you have heard it mentioned before, and I am sure you will continue to hear about it. We all know it is bad for us and our overall health, but do you know exactly what it is and what to look out for?

 

What is Inflammation?

The best and most clear-cut definition I have found was said best by Deepak Bhatt, M.D., M.PH. He stated, “think of inflammation as the body's natural response to protect itself against harm.” 

That makes total sense.  Your body is trying to protect itself and as a result, you are seeing signs that your body is hard at work trying to keep you healthy.

There are 2 types of inflammation; acute and chronic.

Acute inflammation helps us get rid of infections such as the flu or helps to heal cuts. So acute inflammation is normal and part of a healthy immune response.

Chronic inflammation is the one that you need to worry about. Chronic inflammation is the body’s response to unwanted bacteria or toxins that are present in the body. Over time, chronic inflammation can cause serious conditions such as diabetes, heart disease, strokes, cancer, etc.

 

Pay attention to your body because these eight symptoms could signal that something is going on that needs to be addressed.

 

1.      Digestive Problems

Symptoms: Common digestive symptoms that signal inflammation are gas, bloating, diarrhea, or constipation.

If you feel like your life is an advertisement for Pepto-Bismol, there is something amiss.

The health of your gut plays a major factor into your overall health. In fact there are numerous studies that show your gut health is tied to diseases including diabetes, cancer, and heart disease.

Solution: Probiotics!! Probiotics are supplements that contain live bacteria. These bacteria are beneficial to keeping your digestive system thriving and healthy.

Remember if you keep your gut healthy, then you are less likely to suffer from diseases. Picking out a probiotic involves a lot of research and time. Probiotics are not created equal. Here is what I take daily.

 

2.      Feeling Tired

Symptoms: This isn’t your everyday tired from doing the daily grind. This is I’m exhausted ALL THE TIME no matter how much rest I get.

 If you have no get up and go, there is an underlying issue. It could signal a hormonal issue such as hypothyroidism.

Most people are quick to dismiss being tired, but fatigue is a common sign of inflammation.

Solution: Reduce stress and try to get a good night’s sleep.

If you are getting a good amount of rest and still feel like a zombie, schedule an appointment with your doc. Get some blood work run. Make sure they run a thyroid panel, vitamin D, and look at your iron levels.

 

3.      High blood sugars

 Symptoms: High blood sugars levels are a classic example of chronic inflammation in the body. If you have a fasting blood sugar over 99, you want to be concerned.

Solution: You need to watch what you are eating. Cut out sugars and highly-processed foods. Try eating a low carb diet and incorporate exercise into your routine.

 This should help bring down your blood sugars over time. Not sure where to begin when starting a low carb diet? This article teaches you the basics about carb counting.

 

4.      Red, itchy skin

Symptoms: Rashes, red, itchy, skin and eczema all signal that your body is inflamed.

These are classic symptoms of inflammation. Several autoimmune diseases can affect the skin, particularly psoriasis.

Solution: Use products that are gentle and that don’t have harsh chemicals that are more likely to cause reactions.

Sometimes it is as easy, as swapping out personal products. When in doubt, natural products are always better for you and your health.

          

5.      Allergies

Symptoms: Are your eyes always watering? Are you constantly coughing and sneezing?

 The body is trying to remove the toxins or harmful bacteria that it has been exposed to.

Solution: It would be worth your time to get allergy testing done to figure out what is causing your inflammation. That way you can then eliminate it from your diet or environment.

 
 

 

6.      Apple-shaped/ excess belly fat

Symptoms: Weight that is carried around the belly is a red flag that your body is fighting off some serious inflammation.

 Inflammatory foods and chemicals cause us to gain weight.

Solution: Remove those triggers from your diet.

Foods that tend to be inflammatory are sugar, gluten, wheat, and cow’s milk. Anything with artificial ingredients and hydrogenated oils will also elicit an inflammatory response.

 

7.      High blood pressure

Symptoms: If you are constantly getting high blood pressure readings and it isn’t due to White Coat Syndrome, then your body is signaling to you that you are chronically inflamed.

 You are considered to have high blood pressure if you are getting readings of 130/80.

Solution: Lowering your blood pressure is key in preventing heart disease and strokes.

To do this, it is a multi-faceted approach. You need to eat an anti-inflammatory diet, exercise regularly, and maintain a healthy weight.

 An easy way to bring down your blood pressure a bit is to reduce your sodium intake.

 

 
 

 

8.      Swollen, bleeding gums

Symptoms: If your gums bleed when you brush or floss your teeth that means you have harmful bacteria in the blood that is causing inflammation.

 Most people have no idea, but your gum health is a big predict in what’s really going on in the body.

Solution: Brush and floss regularly. Also make sure you are getting regular dental check-ups.

 

 
 
The items listed above are accompanied by affiliate links, meaning I earn a small commission if a purchase is made through my links. This has no impact on the cost to the consumer. I link to products this way whenever possible, and it has no bearing on the products I choose to review or recommend.